Виртуозни изпълнения видяха зрителите през третия състезателен ден на София Ърбан зона с порт 2019. Първи стартираха срещите си баскетболистите в турнира 3х3. Сред участващите 10 юношески и 8 девически отбора има истински майстори, показали завидни умения на двете игрища в Княжеската градина срещу Софийски университет, особено изпъват тимовете на Португалия и Испания. Всички резултати от предварителните срещи можете да видите на следния линк: https://play.fiba3x3.com/events. Следобед предварителните срещи в групите продължават, от сряда започват директните елиминации с осминафиналите и в четвъртък ще се определят шампионите с решителните срещи при дамите в 18.20 и при младежите в 18.40 ч.

В канадската борба участниците просто щяха да изкъртят от ентусиазъм и сила поставената на сцената маса. В първия ден бяха изпитанията на лява ръка. Шампион при мъжете до 85 кг е Калоян Тумбев, пред Валентин Господинов, Кирил Стоймирски и др., а над 85 кг пръв е Йордан Цонев, среброто бе за Митко Петров и бронзът за Детелин Йончев. При юношите до 18 г. златото грабна Мартин Стайков, следван от Кирил Стоймирски, Искрен Здравков и др.

Веднага след това сцената бе изпълнена с майсторите на йога изкуството. Със затаен дъх зрителите видяха уникални изпълнения в продължилите близо час демонстрации. Йога виртуозите ще имат още една поява в Ърбан зоната в четвъртък от 17 ч.

Междувременно част от участниците в София Ърбан спорт 2019 бяха на интересен тур из столицата – Боянската църква и Национален исторически музей в Бояна и други забележителности. Инициативата се осъществява от „София – европейска столица на спорта“ под името „Виж и заобичай София“. Предстои и друга дестинация – разглеждане на спортни комплекси, Музея на спорта, Храм паметника „Ал. Невски“, Ларгото, Националния стадион, Музея за история на София и др.

Тази сутрин започнаха и срещите на участниците в турнира по минифутбол, техните мачове са на комплекс „Спортна София в Борисовата градина.

Програмата на Ърбан зоната продължава днес следобед с: 16:00 – 17:00 Таекуон-до 17:00 – 18:00 Канадска борба дясна ръка 17:00 – 19:00 Баскетбол 3х3 18:00 – 19:00 Карате

В рамките на Ърбан зоната председателят на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Елен Герджиков ще подпише Меморандум за сътрудничество и взаимопомощ с отговарящия за спорта в Лисабон Карлос Мануел Кастро. Португалската столица е обявена за Европейска столица на спорта за 2021 г., тамошните управници са впечатлени от опита и добрите практики на София. Церемонията е утре от 10 ч. в Парк хотел Москва, където веднага след това ще започне Международната спортна конференция на тема „Новите ърбан спортове – развитие, тенденции и бъдеще“ с презентациите на 11 участници – седем от чужбина и 4 от България.

В четвъртък с голям интерес се очакват изпълненията по акробатика, сред пристигналите има национални отбори.

В петък София Ърбан фест завършва с кръга за Световната купа по стрийт фитнес В България ще пристигнат едни от най-добрите майстори на уличния фитнес, които са подготвили уникални изпълнения. Ще участват атлети от Русия, Украйна, Франция, Израел, Гърция и Сърбия. Наред с тях ще се представят най-добрите 15 български състезатели според класирането на последното държавно първенство. 10 от тях са над 16-годишна възраст, 5 са под 16 години. Победителят в турнира ще получи право да участва във финала за Световната купа през декември в Хонг Конг.

Събитието ще бъде открито в 12.00 ч. в присъствието на легендарния гимнастик Йордан Йовчев, четирикратен олимпийски медалист и организатор на турнири по стрийт фитнес и градски паркур. Изпълненията на виртуозите са придружени с музика и много настроение на специално изграден сет. Състезанията ще продължат до около 16 ч., като първо всеки показва за 2 минути най-доброто от себе си, после първите 16 продължават на директни елиминации и накрая всеки от Топ 4 има 3 сесии по 40 секунди докато се определи шампионът.

Стрийт фитнесът набира все по-голямо популярност по цял свят и чака в близко бъдеще влизане в олимпийската програма. България записа напоследък впечатляващия успехи – Цвети Станева спечели световна титла в лека категория, а Даниел Христов е световен шампион в средна категория. Имаме и още трима медалисти от първенства на планетата.

Осемдневният спортен празник в центъра на София ще завърши с традиционния Екстрийм Фест, който ще се организира за пета поредна година следващия уикенд, на 21 и 22 септември в познатата зона в Княжеската градина.

Не пропускайте активностите от богатата програма на модерните градски спортове до неделя в Княжеската градина. София Ърбан Зона Спорт 2019 – едно наситено с екшън и настроение шоу в сърцето на Европейската столица на спорта.

Подробности, много инфо, снимки и видео може да намерите на: https://urbanzonebg.com/ и във Facebook страницата „Sofia 2018 – Европейска столица на спорта“.